YÖK'ten Tarihi Dijital Öğretim Açıklaması

‘’Dijitalleşmeyi Başarmak zorundayız’’

 

 

“2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile yapılan Bölgesel Toplantı’’da konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Dünyada rekabet gücü ve görünürlüğü yüksek, yeniliğe açık, kaliteli, istihdamı destekleyen, erişilebilir, kapsayıcı, dijitalleşmeyi ve uluslararasılaşmayı başarmış bir yükseköğretim sistemini hayata geçirmek hepimizin ülkemize ve milletimize karşı sorumluluğumuzdur” dedi.

 

Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenen “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantılar”ın ilki Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 

Prof. Dr. Özvar, toplantıda  2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonunda öne çıkan başlıkları sıralarken, yeni eğitim teknolojileri ile geleneksel eğitimin dengelenmesi konusuna değindi.

 

YÖK, dengeli bir süreç içinde bu iki öğrenim kanalının birlikte yürütülmesini, hızla gelişen ve genişleyen dijital öğrenim mecralarının akreditasyon süreçlerinin planlanmasını hedefliyor.

 

Konuşmasında, Covid-19 salgınıyla birlikte eğitim teknolojilerinin, üniversitelerin gündeminde daimi bir yer bulmaya başladığını söyleyen Özvar şunları söyledi:

 

"Teknolojik yeniliklerle dijital öğrenmenin mahiyeti de değişmeye başlamıştır. Çevrim içi eğitim platformlarının yükselişi, yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş öğrenme, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları kısa zaman içinde ana gündemlerimiz haline gelivermiştir. Genişleyen internet altyapısı sayesinde, nispeten daha az gelişmiş bölgelerde eğitime erişim imkanı artmış olmakla birlikte çevrim içi öğrenme araçlarına eşit erişim sağlama konusunda yaşanan zorluklar unutulmamalıdır. Bununla birlikte, yeni eğitim teknolojileriyle geleneksel, alışıldık eğitimin dengelenmesi, dengeli bir süreç içinde bu iki öğrenim kanalının yürütülmesi, hepimizin önünde önemli bir sınama olarak durmaktadır. Yükseköğretim Kurulumuzun eş güdümü ve üniversitelerimizin dirayetli yaklaşımları sayesinde bugüne dek üniversite öğrencilerimizin öğrenim kalitesinden ödün vermeden, fakat yeni fırsatları da değerlendirerek bir denge bulmaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Fakat önümüzdeki yıllarda bu teknolojik altyapıların daha fazla kullanılacağından ve yaygınlık kazanacağından hiç şüphe yok. Dijital eğitimin hızla genişlemesiyle birlikte yüksek kalite standartlarını korumak giderek zorlaşmaktadır. Dijital öğrenim mecralarının akreditasyonu da önemli başlıklardan biri olarak kaydedilmelidir. Bu sürecin yükseköğretim anlayışımız ve ilkelerimiz ile beklentilerimizi daha fazla karşılayacak şekilde yeniden planlanması ve yürütülmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bireyselleştirilmiş dijital eğitimin ekonomik maliyetlerini ve ulaşılabilirliğini hesaba kattığımızda üniversite yöneticilerinden yükseköğretimde erişilebilirlik ve kapsayıcılık prensiplerini zedelemeden çözümler üretmesi beklenecektir" dedi.

 

2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’na Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın yanısıra, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Yükseköğretim Kurulu Genel Sekreteri Batıkan Aksoy, rektörler ve diğer davetliler katıldı.

 

YÖK’e ait web sayfasındaki konuya ilişkin bilgilere aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.